10.10.11

Βοιωτία, η αγχολυτική.

Στο δρόμο για τον Αη Γιάννη, Θίσβης.

Το παλιό τελωνείο.
 
Στο βάθος τα νησιά Κούβελο και Δίπορτο.
 
Το "καπέλο" του Ελικώνα.

Η θέα από τον Ελικώνα. Αριστερά η Θίσβη, δεξιά οι πρόποδες του Πευκιά και στο βάθος τα νησιά του Κορινθιακού Κόλπου και οι Αλκυονίδες.

Πεινασμένος οδοιπόρος.
 

Αγία 'Αννα (Κούκουρα).


Ταβέρνα-Ξενώνας  "Ελικώνιο".


Η πλατεία στα Κούκουρα με θέα στον Ελικώνα.

Αρβανίτσα, Ελικώνας.


   Μια ωραιότατη κοντινή εκδρομή για όσους θέλετε να ξεφύγετε από το τσιμέντο της Αθήνας και σε λίγο χρόνο να απολαύσετε βουνό και θάλασσα. Από την Εθνική οδό Αθηνών-Λαμίας στο ύψος της Θήβας μέχρι τη Θίσβη είναι περίπου 30 χλμ και για τον Αη-Γιάννη ακόμη 6χλμ, ενώ την Αγία 'Αννα (Κούκουρα) περίπου 15χλμ.
   Για όσους η όρεξη τραβάει ψάρι στην ταβέρνα "Ακρογιάλι" θα βρείτε φρέσκο, αφού οι ψαράδες βγαίνουν σχεδόν κάθε μέρα στον Κορινθιακό. Αλλά και νηστικοί να μείνετε σίγουρα θα "χορτάσετε" τη γαλήνια θάλασσα στο μικρό, γραφικό λιμανάκι του Αη Γιάννη.
   Εάν πάλι προτιμάτε το βουνό, μια βόλτα μέχρι τον Ελικώνα θα σας ανταμείψει με άφθονο ορεινό τοπίο. Ο δρόμος έχει μερικές στροφές αλλά είναι πολύ καλά φτιαγμένος, αφού εκεί πραγματοποιούνταν η Ανάβαση "Νίνο" για κάποια χρόνια. Το πρώτο χωριό που θα συναντήσετε είναι η Αγία 'Αννα (Κούκουρα στα Αρβανίτικα) σε υψόμετρο περίπου 700 μέτρων. 'Εχει αρκετές ταβέρνες ("Ελικώνιο", "Νικολάου", "Πλάτανος" κ.α.) με ντόπια κρέατα, αφού οι κάτοικοι είναι κυρίως κτηνοτρόφοι κι αν δεν φοβάστε λίγη χοληστερίνη, δοκιμάστε προβατίνα στα κάρβουνα.
   Τα καφενεδάκια επίσης είναι πολύ φιλόξενα με τζάκι, γιατί το χειμώνα είναι οι πρώτοι που δέχονται επισκέψεις από τα χιόνια. Μην ξεχάσετε να δοκιμάσετε τα λικέρ, που φτιάχνει η κοπελιά στο "Στέκι των Φίλων" και τα φανταστικά γλυκά της.
   'Οσοι αγαπάτε ιδιαίτερα τη φύση και δεν φοβάστε λίγη κούραση παραπάνω, περίπου 6 χλμ μετά τα Κούκουρα, θα βρείτε στο δρόμο σας την περιοχή Αρβανίτσα. Αυτό το μοναδικό ξέφωτο πάνω στον Ελικώνα! Αν περπατήσετε το κατάφυτο με έλατα μονοπάτι προς την κορυφή, σίγουρα θα ζαλιστείτε από το πολύ οξυγόνο. Κι αν ακούσετε για χιόνια δε, μην παραλείψετε να το επισκεφθείτε, αξίζει! Στην επιστροφή θα πιείτε κι ένα ζεστό τσάι στο ξύλινο τουριστικό περίπτερο.
   Η Βοιωτία έχει πολλά όμορφα μέρη να επισκεφθείς και βρίσκεται δίπλα στην Αττική, ώστε επιτρέπει αυθημερόν διαδρομές. Μαζέψτε την παρέα σας, οργανωθείτε,προμηθευτείτε ένα gps και σε μιάμιση ώρα θα έχετε ξεχάσει όλα τα προβλήματα σας!

2 σχόλια:

Chocorello είπε...

Συμφωνώ και επαυξάνω!
Αγαπημένη βόλτα, όλων των εποχών και παντός καιρού.

ANDREAS KATSIKOUDIS είπε...

Ωραίες οι φωτογραφίες! Καλή συνέχεια στα ταξίδια...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...